Verleden Week 2025

Tijdens de Verleden Week projectweek van de opleiding geschiedenis ondersteunde het Ghent Centre for Digital Humanities drie ateliers voor studenten en medewerkers vormgegeven door de masterstudenten publieksgeschiedenis. In deze blogpost kijken we terug op de geslaagde editie en zetten we de resultaten in de kijker.

Van Swyn tot Wijk

Het atelier In Naam van de Natuur bestudeerde biodiversiteit aan de hand van Gentse straatnamen. Gebaseerd op de etymologie van toponiemen en concreet straatnamen, brachten de studenten de stadsontwikkeling in beeld. De studenten combineerden een historische kaart van Zwijnaarde met archiefmateriaal om de evolutie van het stedelijk landschap en haar biodiversiteit te achterhalen. De interactieve stadskaart kreeg een plaats in het Gent Gemapt project Gent Gezien, waar de technologie van Gent Gemapt wordt ingezet om bezoekers kaarten thematisch te helpen ontdekken.

Van Swyn tot Wijk Gent Gezien kaartlagen met uitleg.

We ondersteunden de studenten bij het linken van de oude kaart van Zwijnaarde aan de basis kaartlaag van Gent Gemapt in Allmaps, het opstellen van een data model en het invoeren van de plaatsbeschrijvingen. Het atelier moest eerst serieus op gang komen, maar met een mooie inhaalbeweging op de laatste dag en de race naar de deadline is het de groep van tien studenten toch gelukt om ongeveer 20 plaatsnamen te beschrijven.

Meer info over het project Van Swyn tot Wijk vind je op Gent Gemapt. Verken gerust de kaartlaag en laat ons weten welke straatnamen uit jouw wijk duiden op vervlogen biodiversiteit. Je kan ook zelf onderzoek doen naar veranderende biodiversiteit op basis van verschillende kaartlagen in Gent Gemapt.

Schelde Gemapt

De software en principes achter ‘Gent Gemapt’ werden tijdens de Verleden Week ook getransporteerd voorbij de Gentse context en ingezet om het verleden en heden van de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen te belichten. 

Samen met studenten bouwden we aan een prototype van een digitale atlas, ‘Schelde Gemapt’. Hierin verbonden we beeldmateriaal van de Schelde, informatieve teksten en literatuur met historisch kaartmateriaal. We focusten hierbij op vier thema’s: overstromingen, waterinfrastructuur, rechttrekkingen en valleigronden.

Schelde Gemapt kaart met info over de Zeeschelde

De combinatie van archiefwerk, terreinobservaties en een digitale verwerking (vectorisatie, metadateren) leverde uiteindelijk 50 ‘points of interest’ op. Deze korte landschapsbiografie van de Schelde is vrij te raadplegen via https://www.scheldegemapt.ugent.be/. Ga dus zeker eens op (digitale) wandeling door tijd en ruimte en verken het verleden en heden van de Schelde.

Otter Gespot!

Het atelier Otter Gespot! bracht een unieke familiegeschiedenis in kaart, namelijk die van het WWF-personage Olga de Otter. Aan de hand van de Erfgoedapp werd het (soms tragische) verhaal van otters in Augmented Reality (AR) gegoten. 

Om het verhaal van Olga nog wat kracht bij te zetten, werkten we samen met de studenten aan een 3D-model van een Otter uit het Gents-Universiteitsmuseum (GUM). Hiervoor gebruikten we een combinatie van verschillende AI-driven 3D-apps en Blender. Opvallend: de otter uit de Deelcollectie Dierkunde van het GUM werd als een boos roofdier afgebeeld. Het toont duidelijk de toenmalige perceptie van het dier.

3D model of an Otter

Trek alvast je wandelschoenen aan, want het prachtige eindresultaat kan je bewonderen tijdens een wandeling met de Erfgoedapp op zak. En om het met de woorden van Olga zelf te zeggen: “Kijk misschien eens met andere ogen naar de wateren en en oevers om je heen, misschien kom je ooit eens een van mijn familieleden tegen!”. 

Olga de Otter tekening